2013. december 6., péntek

A mentális felkészülés alapja 1.



Abból érdemes kiindulni, hogy az elméddel tudod befolyásolni a Veled kapcsolatos történéseket. Ennek két alapvető útja van:

1. Tudatosság
2. Ösztönösség

A tudatosság feltételezi, hogy már rendelkezel információkkal, amik aztán összeállnak egy logikus összefüggéssé. Ennek jellemzője az, hogy mindig találsz valamit, amivel bővítheted ezt a tudásanyagot, azaz folyamatosan fejlődhetsz. Ennek a fejlődésnek különböző szintjei vannak, amit akár látószögnek is nevezhetünk. Ahogy változik a látószöged, úgy változnak meg az összefüggések is és megtörténhet, hogy az új információk hatására teljesen másképp fogod látni a dolgokat. A tudatosság másik fajtája az akaratlagosság, vagyis a szándékosság, amikor a rendelkezésedre álló információkat úgy fordítod a Magad javára, hogy a tetteid tükrözzék a szándékaidat.

Az ösztönösség olyan létállapot, amiben úgy lehetsz sikeres, hogy nem rendelkezel hozzá tudással. Ez feltételezi az intuitív csatornák helyes használatát, mivel a döntéshez nem a rációhoz nyúlsz, hanem valami máshoz, ami belülről jön. Ezt az ösztönösséggel kapcsolatos intuitív képességet más szóval tehetségnek hívjuk. Akiben nincs meg a tehetség, szintén elérhet sikereket, ha valahol máshol fejleszti önmagát, például szorgalommal és kitartással felveheti a versenyt a tehetséges emberekkel.

Világértelmezés

A világban elfoglalt pozíciódat több dolog határozza meg, ám ami Tőled függ, azt csak kettő:

1. Mit tudsz a világról
2. Mit hiszel a világról

Ha azt hiszed, hogy Neked semmi beleszólásod az életed folyásába és minden, ami történik Veled az a véletlen műve, akkor egészen addig nem jutsz el a tudatosság egy másik szintjére, amíg ezt hiszed. Mert a Világ a Te hitedet tükrözi Neked vissza és ha Te azt hiszed, hogy semmi beleszólásod az életed folyásába, akkor mások fogják ezt megtenni helyetted. Ha azt hiszed, hogy minden csak a véletlen műve, akkor nem fogod észrevenni az összefüggéseket a gondolataid/vágyaid/szándékaid/akaratod és az események között, amik Veled történnek. Amíg nem volt tudomány, ami értelmezi és megmagyarázza a világot, addig az emberek csak hittek, pontosabban mást tudtak a világról. Addig azt tudták, amit hittek, azaz a hitük határozta meg a tudást. A tudomány megjelenésével azonban létrejött a másik pólus, hogy a tudásuk határozhassa meg a hitet. Tehát a hit és a tudás szorosan összefüggő dolgok és bármelyik képes megrengetni a másikat.

A sportpályán és versenyhelyzetben a következő gyakorlati példákat tudom felhozni. Sokat kell várnod arra, hogy a pályára lépj. A várakozás az egyik világszemléletben felőrli az idegeidet és el is veheti a kedvedet a játéktól. Ha azonban másképp állsz a kérdéshez hozzá és nem hiszed azt, hogy ez Téged hátrányosan befolyásol, akkor ezzel alakítani tudod a mentális állapotodat. Ha tudod, hogy ha közben meditálsz, amivel a tudatod téren és időn kívülre kerül, akkor teljesen mindegy, itt közben mennyi idő telik el, mert Te közben amúgy is jól érzed Magad és ha visszahozod a tudatod akkor, amikor már dolgod van, nincs feszültséggel járó üresjárat. Vagyis a legjobb mentális állapotban lépsz pályára függetlenül attól, 30 percet vagy 3 órát kellett várnod.

A világértelmezés ilyen értelemben csodát tehet, amivel ki lehet jönni abból a létállapotból, amit boldog tudatlanságnak is nevezünk. A boldog tudatlanságnak van egy nagy előnye és egy nagy hátránya. A nagy hátránya az, hogy így leélhetünk egy életet az emberlétben úgy, hogy semmit sem tudunk meg a világ titkairól, azaz elfeledkezünk a spirituális fejlődésről. A nagy előnye is itt van, ugyanis ahogy rálépsz erre az útra, onnan már soha nincs letérés, azaz nem gondolhatod meg Magad félúton. Ám ha a hatalmat, a tudást, a halhatatlanságot, stb. keresed, azt senki nem fogja az öledbe tenni, Neked kell ezekért értük menned. Ha bajnok akarsz lenni, azt a boldog tudatlanságban nehezen fogod tudni kivitelezni olyanokkal szemben, akik más tudatszinten vannak, ám mivel a boldog tudatlanságban vagy, sosem jössz rá a vereségeid igazi okaira.